Fiber, fakta

Kort om fiber

Fiber har blivit ett ord i tiden, och man hör det ofta. Men vad är det egentligen?

Med ordet fiber avses i detta fall en tunn tråd av glas eller plast, genom vilken man kan skicka ljus. Genom att ”blinka” med ljuset kan data och meddelanden överföras. Kraftigt förenklat skulle det kunna liknas vid att man med morse-kod kan skicka meddelanden via korta och långa signaler. I verkligheten är dock överföringstekniken betydligt mer komplex än så, och de ”meddelanden” vi skickar är TV-program, internetsidor och e-post.

Fiber kan distribuerar både TV, Data och Internet

Fiber” är inte bara fiber! Det finns olika typer, och olika anslutningsmetoder, kontakteringar och slipningar beroende på vad som skall överföras. Sedan tillkommer switchar och annan utrustning. Varje hushåll behöver ett fibermodem. Vem köper det? Ingår det? Hur uppgraderar vi senare?

Och är det verkligen smart att hoppa på ett bra erbjudande från en stor leverantör, som erbjuder ”gratis” fiber, mot en bindningstid?
Det kan finnas stora fördelar med att äga sitt eget nät!

Numera är det vanligt att man för signalering drar enbart fiber i nybyggnationer, och de tidigare så vanliga koppartrådarna för TV, data och telefoni blir mer sällsynta. Vid renovering av system i fastigheter, samfälligheter och BRF är det också vanligt att existerande koaxialkablar byts mot fiberlösning. Här gäller det dock att göra rätt rent juridiskt, annars riskerar man stora problem!

Fiber fungerar även för äldre TV och överföring av data till datorer
Det gäller att hänga med i tekniken…

Hur funkar det?

Överföring via fiber har många fördelar jämfört med traditionell koppartråd eller koaxialkabel. 

  • Billigare – Fiber är en tunn tråd tillverkad av glas. Koppar är ett metalliskt grundämne som finns i mer begränsad mängd, och som därmed är dyrare.
  • Tunnare – En fibertråd kan göras mycket tunnare än en koppartråd.
  • Högre kapacitet – Fibern i sig har i våra normala sammanhang så gott som ”obegränsad” överföringshastighet. Det är också lätt att packa samman flera tunna oberoende fibertrådar i till en större fiberkabel. Det är svårare med koppartrådar, och leder ofta till tekniska problem, exempelvis s.k överhörning och impedanspåverkan.
  • Lägre dämpning – Signalen degraderar mindre i en fiberkabel än i en kopparkabel. Det beror bl.a på att ljuset inte påverkas på samma vis som elektriska signaler.
  • Galvanisk isolering – Fibern leder inte elektrisk ström, och all utrustning blir isolerad från den övriga. I ett koax-nät hänger allt ihop, vilket ofta leder till problem med sk jordströmmar.
  • Mer störningståligt – Elektriska signaler är lätta att störa med allt från åska, bilgeneratorer och mängder med annat. I fibern skickas signalerna inte elektriskt utan med ljus, och är mycket svårare att störa.
  • Säkrare – En kopparkabel är mycket lätt att avlyssna, t.o.m på visst avstånd. Att avlyssna en fiber kräver att man tar sig in i själva fibern och lyckas ansluta till den. Mycket svårare.
  • Överföring via ljus – Till skillnad från de elektriska signalerna som överför informationen i en kopparkabel påverkas inte ljussignaler av övriga parallella signaler som sänds genom fibern. Ljus i olika våglängder som sänds iväg med en laser blandar sig inte med varandra. Sammantaget gör det att signalen blir renare och tydligare, även vid längre överföringsavstånd.
  • Energisnålt – Genom att signalen i en fiber inte degraderar lika mycket som i en kopparkabel behöver den inte samma energimängd. Man slipper också många signalförstärkare på vägen.
  • Digital signalering – Digitala signaler passar utmärkt att skicka i en fiber; den är som gjord för detta. Moderna medier som TV, IP-telefoni och datorer använder enbart digitala signaler.
  • Mindre brandfarlig – En fiberkabel leder inte elektricitet vilket begränsar brandrisken.
  • Låg vikt – Fibern väger en bråkdel av motsvarande kopparkabel.

Övriga fördelar med fiber

En mycket stor fördel, som sällan nämns, är just fiberns elektriskt isolerande förmåga. I stora centralanläggningar med koaxialkabel för TV är det t.ex mycket vanligt med problem som beror på elektriska fenomen; potentialskillnader, jordströmmar, överhörning, ”spökbild”/skuggor i TV-bilden och mycket annat. Allt detta minskar, eller elimineras helt, vid en fiberinstallation.

Sist, men inte minst: Ett åsknedslag i närheten kan lätt slå sönder det mest i data-, TV- och telefoniväg som man har ansluten via kopparkabel, t.ex koaxialkabel. Eftersom fibern inte kan leda åskans elektricitet till anslutna apparater minskar dessa skador dramatiskt med fiber.

När du vill veta mer om fiber, hur det fungerar och vad som krävs: Kontakta oss, och utnyttja vårt erbjudande om en kostnadsfri träff!